середу, 24 лютого 2021 р.

Дорога до Лесі

  Леся Українка (справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач) – славетна українська письменниця, геніальна поетеса і драматург, перекладач і культурна діячка. Це ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. Її називають дочкою Прометея за художнє слово, сповнене волелюбності й оптимізму, за силу духу і романтичність її непересічної особистості. І хоча прожила вона лише 42 роки, внесок її в літературу надзвичайно потужний: написала близько 270 віршів, а ще поеми та віршовані драматичні твори. Багато творів письменниці визнані світовими шедеврами.
   Беззаперечно, що ім’я Лесі Українки добре відоме кожному українцю і, здавалося б, все, що потрібно, ми дізналися ще на уроках української літератури в школі… Проте біографія поетеси містить багато цікавих та суперечливих фактів, про які користувачі зможуть дізнатися із книг, представлених на книжковій виставці-персоналії «Дорога до Лесі», організованій в залі абонементу з нагоди 150-х роковин від дня її народження. Ці видання із виставки висвітлюють певні моменти життєвого шляху поетеси, дають уявлення про те, за яких умов сформувалася надзвичайно сильна Лесина натура, про світ, що оточував Лесю Українку. На виставці представлене також інформаційно-бібліографічне досьє «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я», підготовлене відділом комп’ютерних технологій, електронних ресурсів та інформаційної роботи бібліотеки. Все це дасть можливість кожному наблизитись до розуміння геніальної особистості, якою була і залишається для нас Леся Українка.
Дуже влучно про Лесю сказала Людмила Старицька-Черняхівська: «Хто хоче знати життя її серця, хай читає її твори».
Тож, читайте і, можливо, поряд із талановитою та розумною відкриєте для себе Лесю Українку ще й сучасну та прогресивну!
Пропонуємо вашій увазі відеозаписи поезій Лесі Українки у виконанні працівників бібліотеки та літстудійців «Слова»: Надії Кушнірчук, Марії Бойчук, Любові Тимчій, Ольги Головатюк, Мілени Жибак, Мар’яни Григорської, Мирослави Підборецької, Роксолани Сендеги, Тані Бріцької.









Немає коментарів:

Дописати коментар