вівторок, 8 лютого 2011 р.

«Ми приходим у світ для любові»

На нашому засіданні учасники ознайомились із творчістю «високої душі» поетеси, що святкує своє 70–річчя – Ганни Чубач.
Кожний прочитаний вірш (на жаль, у бібліотеці є всього дві збірки) торкнувся глибини серця, а також перегляд веб-сторінок з відеоматеріалом, як самі визнали студійці, залишив помітний слід в їх поетичних душах.
Небагатьом поетам у наш непоетичний час вдається вторувати стежку до сердець читачів, а без зворотнього зв'язку складно писати. Відкинувши зайвий песимізм, слід визнати, що велетенська енергія розуму й душі, поєднана з Даром Небес, таки приносить добрі результати. Минулий рік вона завершила на оптимістичній ноті — вийшла у світ 60-та збірка письменниці «Серед зневір і сподівань». До неї увійшли як ліричні, так і гостро публіцистичні твори, що не приховують ні радощів, ні тривог — і українських, і загальнолюдських.
Якщо говорити про пісні, то на превелике здивування і наших студійців, їх написано на вірші Ганни Чубач чимало — понад 300, створених у співдружності з композиторами Олександром Білашем, Людмилою Єрмаковою, Тетяною Стаматті-Оленєвою, Михайлом Чембержі, Людмилою Височинською. Та поряд із тим Ганна Чубач складає мелодії сама, без музичної освіти, мабуть, далися взнаки батьківські гени, адже батько Ганни Тарасівни був скрипалем. Нині її пісні (найвідоміші з них — "Крила", "Хустка тернова", "Не відлітайте, лелеки", "Пісня про поле...", "Горіло над морем багаття", "Замовляю музику словам", "Серед білого дня") — у репертуарі Олександра Василенка, Юрія Рожкова, дуету "Горлиця", Івана Красовського, Павла Зіброва.
Ми часто дуже легко опускаємо руки, поетеса ж радить: «Мрійте і не впадайте у відчай, а ще повісьте над робочим місцем напис: «Найбільший мій ворог — лінощі». Тоді успіх неодмінно вас знайде!»
І ось така поетична порада від Ганни Чубач:
"...Зустрічаймось, вітаймося словом,
Погляд в погляд, на руку рука,
Ми приходим у світ для любові.
Все, що інше, — неправда гірка."

2 коментарі:

  1. Чесно кажучи, про Ганну Чубач і про її поезію не знав нічого, та побачивши захоплююче відео, відкрив її для себе, як ніжну душею жінку - поетку, чиї вірші не можуть залишити байдужими найчерствіші серця. Дякую вам, що відкриваєте красу слова.

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго дня!

    Ваш блог бере участь у конкурсі блогів, дозвольте запропонувати декілька порад.

    Така тема, як творчість молодих, здатна привернути велику увагу до вашого блогу, і навіть викликати жваві дискусії самих молодих творців.
    Для цього треба інтегрувати блог в соц. мережи (додати кнопки відправки посиланнь у Твіттер, Фейсбук, тощо), у шаблоні Блоггера така функція є);
    спонукати творчу молодь до інтерактивного обговорення дописів на блозі (регулярно пропонувати опитування, наприклад, або проводити конкурси рецензій на написане);
    активно спілкуватись у мережі зі схожими клубами інших бібліотек, можна обмінятись з ними лінками; хай молодь різних куточків України читає одна одну;
    влаштовувати творчі конкурси, залучаючи до них віртуальних читачів вашого блогу; інформацію про конкурс могли б розмістити блоги бібліотек - активніше спілкуйтесь через блоги.

    Можливо, хтось з дописувачів блогу - дорослих письменників зацікавлений провести майстер-клас з написання літературного твору - така інформація була б цікава всім бібліотекам.

    Щодо відео, це гарно, що ви доповнили ним допис, але ж ви нічого не сказали,ким воно зроблено,бібліотекою чи читачами бібліотеки. Якщо ви знайшли його в мережі -
    http://www.youtube.com/watch?v=BTpItR-oOvg
    просто вбудуйте плеєр з відео потрібного розміру, не треба його завантажувати в блог.

    Бажаю успіхів,
    експерт Першого національного конкурсу блогів програми Бібліоміст Наталія Мірошніченко

    ВідповістиВидалити